hits

mai 2014

Eurovision trekker mange seere

Kilde: TV2.no

Eurovision har pågått siden 1956, og programmet trekker hvert eneste år ekstremt mange seere til TV-skjermen. Seertallene varierer naturlig nok med Norges vinnersjanser, og i år endte Carl Espen Thorbjørnsen og Norge på en 8. Plass.

Debattene har i liten grad dreid seg om vårt eget bidrag, men snarere vinneren Conchita Wurst fra Østerrike som har vært utsatt for en rekke hatkampanjer for å få henne ut av konkurransen. Konkurransen i år har dreid seg mye om politikk, både i form av den anspente situasjonen i Øst-Europa og tidvis kontroversielle homo-uttalelser.

Da Russland fikk sine poeng ble de møtt med buing fra salen, noe som var en tydelig ytring om hva man mener om politikken som har blitt førende for landet den siste tiden. I kontrast ble vinneren Conchita Wurst møtt av øredøvende jubel da hun fikk poeng. 

Hvordan er interessen for Eurovision i forhold til foregående år?

Eurovision trekker jevnt mange seere til TV-skjermen, både i innledende runder og i finalen. De innledende rundene preges dog av en stor andel eldre seere. I årets semifinaler var over 70 % av seerne over 50 år, men på finalesendingen er situasjonen annerledes, her er 50 % av seerne over 50 år. Finalesendingene har altså bredere appell enn de innledende rundene.

På det meste var det 1 533 000 personer som var innom lørdagens finalesending, mens 1 391 000 fulgte programmet i snitt. Programmet har med andre ord ekstremt høy appell.

Her følger en oversikt over hvordan finalesendingene av Eurovision har gjort det de siste årene: